Wayuu-Mochila-bodem

Platte Wayuu Mochila bodem haken

Bij het haken van een Wayuu Mochila tas start je met de bodem. Maar hoe krijg je die nu mooi rond en plat? Dit is vast en zeker het grootste probleem voor iedereen die voor het eerst een Wayuu Mochila tas gaat haken.

Het probleem
Tsja een mooie platte bodem haken is nog niet zo makkelijk. Zeker omdat niet iedereen even strak haakt. Soms ga je de fout in met het aantrekken van de meeloopdraden. Ik eindigde zelf telkens met een kommetje en dat terwijl ik best strak haak. Met 12 meerderingen ging mijn haakwerk weer lubberen, ook niet de bedoeling. Overal zie ik platte bodems voorbijkomen, heel frustrerend! Maar het is dus wel mogelijk. Dus alles maar weer uithalen en opnieuw beginnen (voor de 10e keer ofzo…).

De oplossing
Nou ja, de oplossing… Dit is wat voor mij de oplossing was voor een platte bodem met 5 kleuren. Begin met het haken van een magische ring van 10 vasten met haaknaald 2. Laat niet meer dan 2 draden meelopen (je begint dus eigenlijk met 3 kleuren). Bij een nieuwe toer voeg je een nieuwe draad toe en bij de volgende toer voeg je de laatste, in dit geval draad 5, toe. Je haakt alleen in de achterste lus ook erg belangrijk bij het Wayuu Mochila haken.

Dit was voor mij de doorbraak! Haak niet ‘yarn over/yarn over’ maar haak ‘yarn over/yarn under’. Het is misschien even wennen, maar hierdoor wordt je haakwerk strakker en komen de steken mooi naast elkaar te liggen. Bovendien heeft dit als extra voordeel dat je de meeloopdraden niet of nauwelijks ziet. Vergeet niet om de meeloopdraden aan te trekken na iedere toer en bij het wisselen van kleur. Als je cirkel groter wordt kun je na 10 steken de draden aantrekken. Doe dit niet te strak, stop met het aantrekken zodra je weerstand voelt.

Wat ook heel belangrijk is om niet iedere toer te meerderen op dezelfde plaats. Als je wel in iedere toer op dezelfde plaats meerdert wordt het geen cirkel, maar een hoekig geval. In deze tutorial wordt het haken van een perfect ronde cirkel uitgelegd.

Overige oplossingen
Het kan zijn dat meerderingen van 10 te veel of juist te weinig is. Het is zoals eerder gezegd er afhankelijk van je haakstijl en het aantal meeloopdraden. Bij 3 kleuren kun je 8 meerderingen aanhouden en vanaf 4 draden is meerderen van 10 steken per toer aan te raden. Mocht het dan toch nog een kommetje worden probeer dan eens te meerderen met 12 steken per toer. Of gebruik een kleinere haaknaald. Begint je werk te lubberen moet je een grotere naald gebruiken of minder meerderingen aanhouden.

Er wordt bij Wayuu Mochila tassen veel gesproken over het ‘yarn under’ haken. Dit kan natuurlijk wel, het is maar net wat je mooi vindt. Bij deze techniek krijg je echter geen super strakke steken, het zijn meer een soort van kruisjes waardoor je meeloopdraden sneller zichtbaar zijn.

Met deze tips moet het zeker lukken om een prachtige platte Wayuu Mochila bodem te haken. Succes!

  • deel dit bericht
< terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *